
In drie luiken ontdekken we eerst heel recente werken die refereren naar de wereld van de online videogames. Het zijn marmeren bas-reliëfs die nu voor het eerst in België worden getoond. Je herkent de games Counter-Strike en Fortnite.

Ze doen denken aan archeologische beelden die we kennen uit onze geschiedenislessen over de oudheid.

In het tweede luik zien we werken over een periode van 20 jaar. We zien hier de "Cloaca New and Improved", ondertussen het 10de exemplaar. Hier overstijgt hij het artistieke domein met wetenschap en techniek. Wim Delvoye probeerde bovendien om de Cloaca officieel op de beurs te laten noteren als een ironische benadering van de kapitalistische economie.

Het "Love Letter I". Een werk waarin aardappelschillen zo gelegd werden dat ze woorden vormen in het klassiek Arabisch.

De "Carved Tyres" autobanden volledig met de hand gesculpteerd met weelderige ornamenten met verwijzingen naar het oosten, de renaissance en de art nouveau.
De "Twisted Tyres" komen voort uit een 3D print en werden zo omgevormd naar fietsbanden die perfecte imitaties zijn van het oorspronkelijke model.

"Days of the week", de gebrandschilderde ramen met daarvoor de "Helix Dhaco/Holy Family". Hierin buigt hij zich over de voorstelling van Christus aan het kruis, symbool van de christelijke cultus maar ook als symbool dat we gewoon in het dagelijkse leven tegenkomen.

De getatoeëerde varkens (eind jaren 90). Begon als het tatoeëren van de huiden van geslachte varkens, tot later de tatoeages op de levende varkens. Momenteel bestaat dit nog in de versie "Art Farm China" een boerderij niet ver van Peking waar deze kunstige varkens een goed leven hebben.
Hier zie je Jamie een getatoeëerde varkenshuid op een polyester mal.

De "Ferrai Testa Rossa" en de "Maserati 450s" en tot slot vrij recente werken in "Twisted Works". Hier maakt hij gemodificeerde kopieën van 19 eeuwse sculpturen.

Dit en nog veel meer in een prachtige tentoonstelling die doorging in het KMSL in Brussel.
Vaste werken vind je o.a. in de beeldentuin van Hugo Voeten en in Middelkerke.
Comments