Thirst: In Search of Freshwater
- Rik Beirinckx
- 7 aug
- 2 minuten om te lezen
Deze tentoonstelling bij de Wellcome Collection in Londen gaat over onze fundamentele én kwetsbare relatie met zoetwater—een essentieel maar schaars levensmiddel dat evenzeer hun werking als onze gezondheid, samenlevingen en natuurlijke ecosystemen vormgeeft.
De tentoonstelling start in het oude Mesopotamië en neemt je mee van het Victoriaanse Londen tot hedendaags Nepal en Singapore. Ze combineert kunst, wetenschap, geschiedenis, technologie én inheemse kennis om de betekenissen en dynamieken rond water te verkennen. De expo is opgedeeld in een aantal thema's.
Ariditeit (droogte) toont conflicten over water, zoals beschreven in een kleitablet met het Sumerische gedicht Gilgamesj en Aga, evenals foto's van Marokkaanse oases die dreigen te verdwijnen. Regen belicht hoe seizoenswater momenten van hoop en herstel brengt, met foto's van mensen die genieten van zeldzame lozingen (Ein Auoja, Westelijke Jordaanoever) en de impact van overstromingen. Gletsjers toont het smelten van ijs en de gevolgen daarvan voor gemeenschappen. Met oppervlaktewater onderzoekt men de menselijke en natuurlijke waterwegen, zoals stedelijke rioleringssystemen en hergebruik van afvalwater in projecten zoals Eden in Iraq. Tenslotte grondwater – legt verbinding tussen ondergrondse watervoorraden, koloniale exploitatie en lokale geschiedenis, zoals in Groundwater Earth en het eerbetoon aan Mary Woolaston, een zwarte vrouw die een helende bron in 17e-eeuws Londen beheerde. Men zegt al eens dat water het nieuwe goud zal worden. We moeten nog meer bewust worden om met het schaarse water om te gaan. In samenwerking Wonderwater, een project van Jane Withers Studio en in samenwerking met King's Water Centre van King's College London, werd er een menu gemaakt dat de watervoetafdruk van je eten onthult in de cafetaria van het museum. Je kan dit hier bekijken. Zeer interessant. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 1 februari 2026 bij de Wellcome Collection in Londen. Alle info via de website.












Opmerkingen