top of page
  • Foto van schrijverRik Beirinckx

Guido de Neve & Jan Michiels


""Guido De Neve is al jaren een referentie in vioolspelend België en daarbuiten. Voor dit concert duikt hij samen met pianist Jan Michiels in het fascinerende leven van Clara Wieck. De Duitse pianiste Clara Wieck werd 200 jaar geleden geboren in Leipzig. Haar leven leest als een roman. Ze huwde in 1840 tegen de wil van haar vader met componist Robert Schumann, haar pianoleraar. Zelf een uitstekende pianiste én componiste, moeder van acht kinderen en echtgenote van een psychisch kwetsbare man, moest ze haar mannetje staan. In 1853 doet Johannes Brahms zijn intrede in het gezin Schumann. Zowel Robert als Clara zijn diep onder de indruk van deze jonge componist. Wanneer Robert even later opgenomen wordt in het ziekenhuis, groeit de genegenheid tussen Clara en de 14 jaar jongere Brahms en beginnen zij een liefdesrelatie. Een avond zoals het ten huize van de Schumanns kon geklonken hebben, uitgevoerd door twee doorwinterde kamermuzikanten""

De drie componisten kregen elk hun deel. Clara Schumann met 'Drei Romanzen, opus 22 (1853-1855), Robert Schumann met Sonate nr 2 Grande Sonate, opus 21 (1851) en Johannes Brahms met Sonate Nr 1 ion G, opus 78 (1879) . Drie werken met allemaal hun eigen karakter waarin Robert Schumann voor mij de meest energieke Sonate schreef met mooie wendingen waar je ook vrij goed het horizontale en directe karakter van deze romantische muziek in hoort. Bij Brahms hoor je dan meer het romantische karakter dat ons bekender voorkomt.

In samenwerking met CC De Adelberg in Lommel kan je hier in het CC Palethe in Pelt zeer mooie klassieke concerten ontdekken.


bottom of page